Múzeum navštívilo počas Petzvalových dní 650 ľudí

21.10.2007 Kežmarok

Spišská Belá 21. októbra (TASR) - Vyše 650 predovšetkým mladých ľudí zavítalo počas Petzvalových dní - od pondelka po dnešok do múzea v Spišskej Belej, kde sa matematik a vynálezca Jozef Maximilián Petzval pred 200 ...
\"V múzeu je stála expozícia s vyše 2000 exponátmi. Ide najmä o fotografickú techniku a kamery. Najzaujímavejšie sú vyše storočné drevené fotoaparáty. Máme tu aj veľký cestovný fotografický prístroj s rozmermi 90 x 60 cm, \" priblížila pracovníčka múzea Lucia Bieľaková. Dodala, že počas Petzvalových dní umožnili návštevníkom bezplatný vstup do múzea. Ponuku využili aj žiaci zo vzdialenejších miest, napríklad z Košíc či Krompách.
Dvestoročnicu narodenia J. M. Petzvala, ktorý 40 rokov pôsobil ako profesor matematiky vo Viedni, si pripomenuli v Spišskej Belej sériou podujatí, ku ktorým patrila medzinárodná konferencia, prezentácia novej knihy, striebornej mince či pohľadnice na pamiatku slávneho rodáka.
V Základnej škole (ZŠ) na Moskovskej ulici, ktorej prepožičali čestný názov ZŠ Jozefa Maximiliána Petzvala, sprístupnili výstavu o jeho živote a diele. Potrvá do konca októbra.
 

Vyberte región